Burn-out Lifestyle Personal Travel

The naked truth

Van de week kreeg ik een berichtje van iemand die ik niet ken, maar ze volgt mijn blog al een tijdje. Ze vertelde dat haar man afgelopen week was overleden aan de gevolgen van een afschuwelijke ziekte. Ze wilde graag naar Fuerteventura komen omdat ze daar een tijdje terug voor het laatst met haar man was geweest en vroeg me om informatie over ons huisje.

Een hartverscheurend verhaal wat me weer deed beseffen hoe fragiel het leven is. Ze zei ook dat ze de verhalen op mijn blog graag leest omdat ze altijd zo echt en naakt geschreven zijn. Een prachtig compliment die helaas door een afschuwelijke tragedie bij me terecht is gekomen.

Ik dacht na over echt en naakt. Is dat wel zo? Schrijf ik echt en naakt? Ik houd van puur en rauw, zonder teveel poespas. Gewoon recht voor zijn raap. What you see is what you get. Ik heb dit jarenlang geprobeerd over te brengen op mijn leerlingen door middel van dans. “Durf lelijk te zijn”, was altijd mijn motto. “Geen gespeelde emotie, zoek het van binnen en stop het in je dans”. “Hoe lelijker, hoe mooier ik het vind”. Dit waren een aantal van mijn quotes die ik regelmatig tijdens de lessen riep, in de hoop dat de dansers de buitenkant dan zouden loslaten en konden gaan dansen vanuit het hart.

En nu, op papier probeer ik hetzelfde. Ik zoek naar woorden die echt zijn, die ik echt voel, precies zoals het is. Nu de kogel door de kerk is, de school gesloten en ik voorlopig geen danslessen meer zal geven, zoek ik andere manieren om mezelf uit te drukken, een compleet nieuwe weg, een onbekende weg. Ik ben verdrietig omdat ik iets aan het loslaten ben waar ik 17 jaar al mijn energie in heb gestoken, maar het is tijd. Het is volwassen genoeg om los te laten, het mag, en het kan. Een einde, maar ook een nieuw begin.

Ondanks mijn twijfels voel ik me ook vrij en gemotiveerd. Het avontuur lonkt. Toen ik vorige week met mijn zoon over de rotsen langs de prachtige stranden van “El Cotillo” liep en me verwonderde over de kleuren van het water, de grillige vormen en de ruige zee, voelde ik me gelukkig. Ik was weer even dat meisje bovenop die berg in Australië waar ik in een vorig blog al eens over schreef (De kracht van de natuur), iets wat ik lange tijd niet heb gevoeld. Ineens is er ruimte in mijn hoofd en de toekomst die voor me ligt, is als een lege pagina die ik zelf opnieuw mag beschrijven. Een burn-out is niet makkelijk, daar ben ik inmiddels wel achter. De kleinste dingen kunnen me uit evenwicht brengen. Net als ik denk dat het beter gaat, word ik hardhandig teruggesmeten en moet ik weer een paar stappen terug doen. Toch is er iets in mij veranderd… Of misschien heb ik mezelf weer een beetje teruggevonden. Door het schrijven is me een hoop duidelijk geworden en dat wat ik eerst als zwakte zag, is nu misschien wel mijn kracht geworden.

Bedankt Greet, the naked truth is mooi, soms hard, maar mooi…


If you’ve never felt lost, if you haven’t strayed so far away from normal that you almost didn’t find your way back… Well then, you haven’t lived yet.

~Jordan Sarah Weatherhead – Author of “Naked Truth”

2 comments

  1. Lieve Monique, wat kan ik me vinden in je woorden. Ook ik zit in een keerpunt van mijn leven, mijn baan kwijt, wil ik terug in mijn oude beroep of gooi ik het roer om. De makkelijkste weg is gewoon doorgaan, of de uitdaging aangaan en het roer omgooien,. We staan op een splitsing, gevoel of verstand, de tijd zal het leren. Ik geef mezelf nog even de tijd. Liefs karin

    1. Lieve Karin, dat is inderdaad niet makkelijk, maar soms is er een grote verandering nodig om je weer op het juiste pad te helpen. Wat zou je willen doen als je het roer om zou gooien? Luister naar je hart, kijk waar je ogen van gaan glansen. Ik wens je veel sterkte. Liefs Monique X

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.