Lifestyle Personal Travel

Treinreis deel 2. Van Ussel naar Bordeaux

16/8/2018

Van Ussel naar Bordeaux

Het plan was om van Ussel naar Biarritz, een plaats in het zuidwesten van Frankrijk te gaan, maar na wat onderzoek bleek dat de reis toch wat te lang werd, dus besloten we een andere stop in te lassen: Bordeaux! Ik was nooit eerder in Bordeaux geweest en van tevoren dacht ik: just another city. We hadden daarom ook maar één volle dag gepland. Bij aankomst bleek ik er totaal naast te zitten. Ik was namelijk op slag verliefd op deze stad. Bordeaux is naast een van de mooiste steden waar ik ooit geweest ben, ook de meest relaxte.

Gare de Bordeaux Jean Michel railway station
Garde de Bordeaux St. Jean

Via Airbnb boekten we een mooi appartement midden in de oude stad, in de wijk Saint Michel. Bruno, de eigenaar van het appartement wachtte ons op en het zag er in echt nog veel mooier uit dan op de foto’s. Het huis behoorde ooit tot de familie van de bekende Franse filosoof Michel de Montaigne Het huis heeft iets weg van een kasteel en sommige muren zijn zelfs gebouwd in de 14e eeuw!

Rue de la Rochelle Bordeaux
Rue de la Rochelle in Bordeaux

Na een middag in Bordeaux te hebben rondgelopen, had ik spijt dat we maar één volle dag hadden in deze mooie Stad. Want wat was Bordeaux een cadeautje zeg. Ik heb toch echt al een hoop steden gezien, maar niet één zo mooi, inspirerend en levend als deze. Een stad met een easy living lifestyle, maar ook vooruitstrevend op het gebied van milieu en recycling. Met de oude straatjes als uit een prentenboek, trendy restaurants, winkeltjes, musea en wine bars in overvloed, op elke hoek een pleintje met kerk of een kathedraal, raak je niet uitgekeken en toch is alles op loopafstand.

Ik zou er gemakkelijk een tijdje kunnen wonen. Na ons bijna twee dagen, te hebben verwonderd, was het tijd om verder te gaan naar San Sebastian, maar ik was vastbesloten om zeker een keer terug te keren naar Bordeaux.

Rue de Notre Dame

18-8-2018

Van Bordeaux naar San Sebastian

Vanuit Bordeaux gaat er geen trein rechtstreeks naar San Sebastian en van de TGV werd ik ook niet heel veel wijzer. Er zou volgens GoEuro alleen in de avond vanaf Hendaye een trein gaan. Omdat dit me nogal vreemd leek, gezien de populariteit van San Sebastian en het hoogzomer is, ben ik toch maar even verder gaan zoeken. Uiteindelijk vond ik op een Franse site een lokale trein: Euskotren, en deze rijdt elk half uur van Hendaye naar San Sebastian in Baskeland.

Ik had me erg verheugd op San Sebastian. Het is namelijk de gastronomische hoofdstad van Spanje met de meeste drie sterren restaurants. De bijzonder taal die er wordt gesproken, het Baskisch, intrigeert me ook, want voor zover bekend is de taal niet verwant aan enige andere taal. Voor buitenstaanders is het Baskisch (Euskara) dan ook niet te verstaan. Men vermoedt dat de Basken het langste van alle volkeren in Europa wonen. Dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Het Baskisch is inderdaad niet makkelijk te ontcijferen of uit te spreken. Alle plaatsnamen hebben bijna een X in de naam staan waar je deze niet verwacht. Maar ook bijvoorbeeld in de gerechten … Wij zeggen tapas maar de Basken zeggen pintxos … Inmiddels ben ik erachter dat de x in dit geval een soort z is.

De reis ging wederom voorspoedig en het was prachtig om te zien hoe het landschap langzaam veranderden. Van het groene loof, met bergbeekjes, naar gele vlaktes en palmbomen. Ons appartement lag aan de achterste baai van het stadje en toen we door de stad reden, van het station naar ons appartement, was ik wel even in shock. Overal waar ik keek, zag ik mensen. Echt zwart van de mensen. Maar ook het verkeer leek overal vandaan te komen. Nog een beetje beduusd kwamen we aan in het appartement, wederom een prachtige kamer met uitzicht op zee. Beter kon bijna niet.

Station San Sebastian Amara Donostia

We besloten meteen op pad te gaan, lekker wandelen en rondkijken naar wat deze stad allemaal te bieden heeft. San Sebastian bestaat uit drie baaien met daaromheen de stad gebouwd. De oude stad is erg mooi en dat was best een verrassing, want als je de stad binnen komt rijden, dan verwacht je eigenlijk niet dat er ook nog echt een oud deel is. De meeste restaurants en pintxos barretjes zijn hier gevestigd. In de smalle straatjes vind je echt ontelbare eetgelegenheden. We hadden er zin in! Maar ook hier was het veel te druk. Je moest bijna schreeuwen om aan de beurt te komen en vervolgens kon je nergens zitten. Een klein beetje gedesillusioneerd liepen we in de avond terug en genoten we van de mooie omgeving en de baai.

Op het strand keken we naar de zonsondergang en dronken we een fles wijn. We praatten over onze volgende bestemming en we besloten terug te gaan naar Bordeaux om onze laatste dagen te spenderen. Madrid was te warm en het gevoel dat we tijd te kort hadden gehad in Bordeaux bleef ons achtervolgen. Blij met dit besluit kropen we ons bed in.

De rest van de tijd in San Sebastian hebben we een beetje gewandeld en heb ik op het strand gelegen. Ik werd ook een beetje ziek, maar gelukkig voelde ik me op dag van vertrek weer een stuk beter. Het huis van Bruno in Bordeaux was voor de komende dagen nog vrij en bepakt en bezakt stapten we vroeg in de ochtend weer op de trein terug naar Bordeaux.

Iglesia de Santa Maria del Coro
Iglesia de Santa Maria del Coro

IMG_7709.JPG

IMG_0573.JPG

Als je nieuwsgierig bent geworden naar deel 1. van onze treinreis … klik dan op onderstaande link.

Deel 1. van Amsterdam naar La Courtine 

In mijn volgend blogpost zal ik een uitgebreide city trip delen van Bordeaux. Met de must go’s, goede restaurants en bijzondere plekjes. Zodat je als je besluit om naar Bordeaux te gaan het beste uit je trip kunt halen.

In front of Julo Wine bar

Santé!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.